Средба на земјоделските власти со оризопроизводителите во Кочанско

Сподели на социјални мрежи

Денеска во Кочани работна средба со оризопроизводителите од општината и поширокиот регион реализираше Министерот за земјоделие, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со неговиот заменик Трајан Димков.

✅Секојдневно меѓу граѓаните, меѓу земјоделците, разговараме отворено за секое прашање, за секој предлог, за секој проблем.

🍚Од овде, од Кочани, порачав дека🇲🇰 македонскиот ориз, нашето бело злато, ќе продолжиме да го стимулираме преку ➡️Програмата за директни плаќања за 2022 година, а силен фокус ќе ставиме и на ➡️инвестициите во системите за наводнување, и каналите за одводнување и наводнување, ➡️како и пречистителната станица која има можност да ја собира сламата и да ја преработува во органско ѓубре.

✍Слушајќи ги денешните предлози на оризопроизводителите се изрази потребата за мерка за нови мобилни сушари, како и мерка за помош при набавка на ѓубрива за кои ќе направиме консултации со сите институции за нивна реализација.

🤝Целта е зедно да креираме ефикасни политики, да превземаме конкретни чекори за да го зголемиме производство на оризот.”

-соопшти Љупчо Николовски во однос на оваа средба од Кочани.

Заменик министерот за земјоделие, шумарство и водостопанство Трајан Димков во јавноста упати исто така своја порака во врска со оваа средба:

✅На денешната средба со оризопроизводителите разговаравме отворено за секое прашање, за секој предлог, за секој проблем.

👉Ќе продолжат инвестициите во системите за наводнување, и каналите за одводнување и наводнување.

👉Разговаравме и за пречистителната станица која има можност да ја собира сламата и да ја преработува во органско ѓубре, со што ќе се намалат производствените трошоци на земјоделците.

👉Еден од денешните предлози на оризопроизводителите е потребата за нова мерка за нови мобилни сушари, како и мерка за помош при набавка на ѓубрива за кои ќе направиме консултации со сите институции за нивна реализација.

🤝Целта е зедно да креираме ефикасни политики, да превземаме конкретни чекори за да го зголемиме производство на оризот.”

-соопшти Трајан Димков во врска со средбата.

За авторот на овој текст


Сподели на социјални мрежи