Се спрема овчарска буна: Овчарите ќе го кренат својот овчарски стап на протести против намалувањето на субвенциите

Натежна овчарскиот стап до мера на неподносливост! Во услови на неколкукратно зголемување на цените на репроматеријалите и храната за добитокот, поскапување на трошоците за живот за сите граѓани, владата ги крати субвенциите за овчарите!

По тој повод одгледувачите на овци најавуваат масовни протести за во петок 25.02.2022 година доколку субвенциите за обележано грло овци не бидат вратени на 1300 денари по обележано грло. Во овогодинешната програма за поддршка на земјоделието објавена од страна на Агенцијата за поддршка на земјоделието и руралниот развој и најавена од страна на ресорниот министер Љупчо Николовски извршено е кратење на субвенциите во споредба со минатото. Поддршката која до минатата година ја добиваа овчарите од 1300 денари за обележано грло овци сега со програмата за директни плаќања во земјоделието е намалена на 1000 денари.

Од страна на повеќе одгледувачи на овци како и сточарски здруженија се вели дека ваквата одлука на владата ја прелила чашата на револтот.

-“Наместо да добиваат зголемување на субвенциите поради поскапувањето на егзистенцијалните трошоци во нивната стопанска гранка, овчарите добија намалување на нивните субвенции.

Ваквиот однос на надлежните во министерството е крајно разочарувачки и на штета на целокупниот сточен фонд во државата.”

-се вели во дел од реакциите на сточарите/земјоделците на социјалните мрежи.

Извор: Брегалнички портал

За авторот на овој текст