МЗШВ

Исплатени над 110 мил. денари субвенции на млекопроизводителите

Денеска од страна на Министерството за финансии по налог на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство беа исплатени над 110 милиони денари субвенции за предадено млеко на од страна на земјоделците на млекопреработувачките капацитети во државата.

Над 5600 земјоделци кои произведуваат и продаваат млеко на домашните млекари во услови на криза ќе можат барем делумно да ги подмират своите долгови и ако остане нешто пари да инвестираат во своето производство за да опстојат и понатаму, наспроти негативните ефекти на актуелната криза во државата.

“Близу 1️⃣1️⃣2️⃣милиони денари субвенции денеска се исплатени на 5.664 млекопроизводители,за произведено и предадено млеко. 🤝

Продолжуваме и во време на глобална криза да даваме финансиска поддршка, како стимул за одржување на благосостојбата во сточарството, еден од најважните сектори во македонското земјоделство и економија.

#работа

#ефикасност

#резултати

#МЗШВ

-соопшти за јавноста Министерот за земјоделие Љупчо Николовски.

Министерот за земјоделие на онлајн состанок со директорот на Светска банка во Македонија- МЗШВ има обврска да го спроведе проектот за модернизација на земјоделството

Министерот за земјоделие, шумарство и водостопанство Аријанит Хоџа денеска зеде учество на онлајн состанок во врска со имплементацијата на проектите кои владата ги реализира со поддршка на Светска банка во Македонија.

На состанокот покрај Хоџа свое учество зедоа и заменик претседателот на владата за економски прашања Фатмир Битиќи и повеќе други министри а од страната на Светска банка бепе присутен директорот на оваа финансиска институција за Македонија Максимилијано Паолучи.

На состанокот била нагласена обврската за имплементација на проектот за модернизација на земјоделието со вкупна вредност од 46 милиони евра.

Во продолжение го пренесуваме соопштението на министерот Хоџа во врска со овој состанок:

“Со цел да се забрза и подобри подготовката и имплементацијата на проектите, поддржани од Светска Банка, денеска одржавмве онлајн состанок со директорот на Светска Банка за Македонија, Масимилијано Паолучи, на кој присуствуваа Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи и министрите во Владата на Република Северна Македонија. На состанокот разговаравме за важноста и значењето на проектите кои се во подготовка и тековните проекти кои ги имплементираат институциите. МЗШВ има обврска да го имплементира Проектот за модернизација на земјоделството, кој е со вкупна вредност од 46 милиони евра и содржи огромна развојна компонента за земјоделството, со сериозен позитивен импакт врз вкупната домашна економија.Проектот е наменет за изградба на два Oткупно-дистрибутивни центри во Ресен и Струмица, кои ќе ги опфатат преспанскиот и струмичкиот регион и сеопфатна Земјоделска платформа во Скопје, која ги опфаќа полошкиот и кумановскиот регион.”