Наука

Истражување кое потврдува дека козјото млеко е полесно за варење од кравјото во човечкиот организам

Пиењето една чаша млеко на ден за многу луѓе се чини како недостижна и застрашувачка работа. За поединци чие што тело го преработува млекото различно од повеќето, возбудата од уживањето во млечни производи е краткотрајна.

Во многу светски земјоделски истражувачки центри научниците преку научни знаења и факти се обидуваат да воспостават нови начини за секој да може да консумира млечни производи кои што лесно се варат во човечкото тело и се поволни за општото здравје на консументите.

Помеѓу научниците кои се занимаваат со оваа проблематика општо познато е како кравјото млеко влијае на поедини луѓе во текот на дигестивниот процес со предизвикување на мачнина и гасови во телото. Алергиите на протеини или нетолеранцијата на лактоза се вообичаени причинители на ваквите тегоби, но најновите истражувања во оваа област што се правени на козјото млеко покажуваат дека токму со овој вид на млеко може да се предизвика промена во односот и работата на целата млечна индустрија воопшто.

Еден од најпознатите светски научници во оваа област е Д-р Рахмат Атаи (Dr. Rahmat Attaie) од Колеџот за земјоделие и човечки науки (College of Agriculture and Human Sciences) при “Прери Вју АиМ” Универзитетот (Prairie View A&M University) во Тексас САД.

Д-р Рахман Атаи повеќе од 3 децении се занимава со истражување на млечни производи, технологија за нивна преработка, хемија на млечните производи, вкусови на храна, конзервирање на храна и развој на прехрамбени производи како што се сладоледи , сирења и јогурти од козјо млеко.

Дополнително има работено на технологии за продолжување на рокот на траење на храната со употреба на козји млечни протеини како стабилизатори. Има пишувано по однос на овие прашања во повеќе етаблирани списанија.

во неговите неодамнешни истражувања тој ги проучувал големината на масните честички и нивната дистрибуција во козјото млеко и кравјото млеко, пронаоѓајќи разлика во протеините кај двете врсти на млеко, и на кој начин подобро млекото би било апсорбирано во човечкото тело. Според главните наоди на неговото истражување тој заклучил дека кај козјото млеко масните честички се со ред на големина од 4.655 микрони додека кај кравјото млеко масните честички се со ред на големина од 8.335 микрони.

“Помалите големини на честички имаат поголема површина на изложување. Поради поголемата површина на помалите честички, тие се разлагаат на помали делови од страна на ензимите во стомакот, со што на човечкото тело се овозможува полесно да ги апсорбира при процесот на дигестија”

-соопштил Д-р Рахман Атаи.

Овие научни откритија дополнително одат во прилог на неговите претходни тврдења дека козјото млеко е подобра опција за човечкото тело од кравјото млеко.

Неговото истражување исто така резултирало со идентивикација на фактот што козјото млеко во себе содржи повеќе средни и ниско комплексни низи (вериги) на масни киселини одколку кравјото млеко. Со тоа се потврдува научната теорија дека по ниско комплексните низи (вериги) на триглицериди подобро се преработуваат во човечкото тело.

Негативниот ефект на високо комплексните низи (вериги) на триглицериди редовно вклучуваат ефект на висок крвен притисок, запушени артерии и висок холестерол- сите овие фактори можад да доведат до срцев удар или во најмала рака срцев напад.

Нутристренгт ( Nutristrength) е онлајн блог за здравје кој на своите читатели им нуди рецепти, здрави брендови и бенефити од здртавата исхрана. Во неодамнешниот наслов на овој блог “Зошто се борам при варењето на протеините”, истражувањето на Д-р Атаи е означено како основа на содржината на самиот блог. Д-р Атаи ја изразил својата нескриена возбуда за довербата која му е укажана од самиот блог како и за популаризација на неговите научни наоди.

Д-р Атаи настојува во фокусот на неговото истражување да воспоставни начин преку кој чужето би имале подобар квалитет на живот и да избегнат ситуација во која се зависни од медицината во случаи каде тоа е можно да се превенира однапред.

Со нетрпение очекува да продолжи со своите истражувања со што би помогнал во пронаоѓањето на нови начини на произвотство на храна која што е придобивка за човечкото тело.

Во продолжение го пренесуваме предавањето во кое Д-р Рахман Атаи ги презентира своите научни достигнувања поврзани со предочените факти погоре во овој текст.

Целата статија напишана од Д-р Рахман Атаи со неговите научни откритија во однос на ова негово истражување, може да се претплатите и да ја прочитате на Science Direct