Сервис

ПРИКАЗНАТА ЗА “МОДРОТО ЗЛАТО”: СИНА СЛИВА (ЛАТ.PRUNUS DOMESTICA)

Уште од памтивек Делчевско и целиот Пијанечки регион е познат по квалитетот на сината слива која од најдамнешни времиња се произведувала на овој простор. Поволните микроклиматски природни услови и благонаклонети геолошки и педолошки карактеристики на почвата како и богатата хидрографска мрежа на водотеци се идеални за производство на сливата.

Во Делчевско-Пијанечкиот регион биле присутни едни од најпознатите сушари на сина слива во целата Отоманска империја. Постојат кажувања од повозрасни луѓе дека од овој регион биле носени товари со сушена слива и природен маџун од овие сушари директно на дворецот на Султанот, со помош на специјално организирани каравани за таа цел.

Целиот процес на подготовки и справување со родот од пространите плантажи на сина слива во Делчево отсекогаш бил бележит и живописен и е длабоко вкоренет во традицијата на народот од овие простори.
Со овој процес се поврзани практични постапки, испреплетени со народни кажувања, легенди, верувања, песни и ора што му дава и длабока социолошка димензија на целиот процес доведен до ниво на животен ритуал.

Овие специфики варираат од село до село, па дури и од семејство до семејство кои произведуваат и ден денес сина слива.

Делчево и целиот регион на Пијанец е еден од еколошки најчистите региони во Република Македонија и пошироко во регионот. Поради таа причина и широк дијапазон на специфични микроклиматски услови и богата хидрографска и минеролошка карта на Делчевската општина, на ова поднебје егзистираат голем број на растенија во закрила на природата, кои се карактеризираат со својата реткост и фармацевтска примена.

Наша улога и мисија е ова богатство да го доближиме до пошироката публика, со што ќе допринесеме за свесноста и одговорноста кон зачувување и искористивање на најсоодветен начин на овој природен дивезитет на Делчево и Пијанецот.

-Извор: Брегалнички портал

#НабериЗдравје       #Биодиверзитет       #ПијанечкаШипка      #CollectHealth       #Biodiversity

СИТЕ АВТОРСКИ ПРАВА СЕ ЗАШТИТЕНИ ©
Не е дозволено превземање на содржина (текст или мултимедијални содржини) без посебен договор со Брегалнички.мк

Благодет од природата: Шипка ((Latin. Rosa canina)

Шипка (народно Шипци) (Latin. Rosa canina) е диво грмушесто бодликаво растение од родот па розите и е едно од најлековиттите овошја во светот.

Плодовите на шипката се богати со антиоксиданси со благотворното дејство на кардиоваскуларниот, нервниот и коскениот систем. Во практика се покажало дека дневна доза од екстракт на шипки, во вид на чај или мармалад, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и нивото на холестерол во крвта. Научниците сметаат дека шипките го намалуваат ризикот од срцеви заболувања кај дебелите луѓе за 17 проценти
Покрај користа за срцето и крвните садови, состојките на шипките го инхибираат растот на ракот на дојката, простатата, дебелото црево, леукемијата и ги спречуваат промените кои го поттикнуваат растот на туморот.

Шипките се богати со витамин Ц и се сметаат за одлично средство против воспалителни процеси, а богати се и со витамин Б5, калиум, природни феноли како што се елагитанин и флавоноид.

Шипките содржат и фитохемикалии кои го поттикнуваат создавањето на серотонинот за подобро расположение и естрогенот кој е одговорен за коскената маса. Ова откритие е многу важно за превенција на остеопорозата.
За подигање на имунитетот и превенција на здравствените проблеми стручњаците препорачуваат дневна доза од 2,5 децилитри свеж сок или квалитетен купечки сок од шипки.

Подготовката на шипките во домаќинството е голема, од нив може да се направи мармалад, желе, колачи, меласа, сокови, ликери, вино и чај.

Поради сите овие специфики Шипката се смета за симбол на вечниот живот, плодноста и здравјето.
Во Делчево, Пијанец и поширокиот Брегалнички регион шипката е присутна во изобилство во природата како диво некултивирано растение и е достапно на сите љубители на производите од шипка да дојдат и самите да си наберат од неговите плодови.

Извор: Брегалнички портал

#НабериЗдравје       #Биодиверзитет       #ПијанечкаШипка      #CollectHealth       #Biodiversity

СИТЕ АВТОРСКИ ПРАВА СЕ ЗАШТИТЕНИ ©
Не е дозволено превземање на содржина (текст или мултимедијални содржини) без посебен договор со Брегалнички.мк

Одржан состанок со надлежните со лозарите кои што неодамна протестираа за цената на лозјето

Во текот на вторникот во просториите на МЗШВ се одржа работна средба на Министерот за земјоделие, шумарство и водостопанство со производителите на грозје кои што пред неколку денови протестираа во врска со откупната цена и воопшто откупот на нивниот производ.

Министерот Хоџа ги информираше лозарите дека откупната цена за оваа реколта ја објавија скоро сите винарии и изнесува 11 денари за Смедеревка и 12-13 денари за Вранец. Откупот сеуште не е започнат со максимален интензитет, досега се откупени само 1,3 милиони килограми.

На состанокот присуствуваа и директорот на Државниот инспекторатот за земјоделство Зоран Шапуриќ и градоначалникот на Неготино, Тони Делков.

Од страна на надлежните инспектори се вршат сите контроли секојдневно, проверени се сите ваги со кои се врши мерењето на родот, истакнати се откупните цени… така што во однос на техничките услови за реализација на откупот се превземени сите мерки во надлежност на службата. Директорот Шапуриќ на средбата упати порака кон земјоделците да интервенираат со пријави до надлежните инспектори какко би можеле тие да итервенираат во интерес на произведувачите на грозје.

Министерот Аријанит Хоџа пред присутните се заложи дека од овогодинешната реколта според договорените услови неоткупено грозје нема да остане.

Фотографија со пчелина кошница која ги бранува социјалните мрежи за својата автентичност

На социјалните мрежи веќе подолго време се врти фотографија која прикажува преубава форма на внатрешност на пчелина кошница за која се вели дека ја создале пчелите врз основа на нивниот животински инстинкт.

Медоносните ќелии на внатрешноста на пчелниот сандак, наводно ги изградиле самите пчели во форма на срце, откако сопственикот на овој пчелин сандак кој ја направил самата фотографија наводно заборавил да постави пчелни рамки со восок на кој што пчелите треба да ги формираат во правец своите медоносни ќелии.

За оваа фотографија постои широка дискусија на социјалните мрежи од кои некои датираат дури од 2013 година за тоа дека ваквата форма била вештачки направена од човек, но и такви кои што веруваат во нејзината природна форма на формирање од страна на пчелите.

Дури за самата фотографија кој стана вирална појава на твитер и фејсбук и т.н. независни проверувачи на факти не можат да се согласат за нејзината автентичност.

Во секој случај фотографијата делува инспиративно и вреди да ја разбуди имагинацијата за убавините кои ги дарува природата.