Институции

Исплатени 204 милиони денари субвенции за земјоделство

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на над 10 илјади земјоделци, исплати над 204 милиони денари за субвенции по повеќе мерки.

Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека се исплатени средства на сите кои аплицирале и исполниле услови за добивање на финансиска поддршка, за органско производство, за зголемен број на грла во основните стада, за задржано женско јаре и јагне, а исплатена е и дополнителната поддршка од 20% за регистрирани земјоделци.

„На вкупно 778 лица кои произведуваат органски производи исплатени им се 113 милиони денари. На сметките на 1,793 субјекти кои аплицираат како индивидуални земјоделци, исплатени им се 52 милиони денари.На 7.674 фармери кои ги зголемиле стадата исплатени им се близу 39 милиони денари. Над 1,4 милиони денари се исплатени за сите кои задржале женско јагне а 156 илјади денари се исплатени за сите кои имаат задржано женско јаре а такви се 32 фармери.“ – информира Бачовски.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, и во наредниот период продолжува со неселективната исплата на средства за субвенции. Во еден ден, без селекција се исплаќаат средствата за земјоделски субвенции.

Извор: АФПЗРР

АФПЗРР исплати сума од 260 милиони денари за повеќе мерки за поддршка на земјоделците

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделието и руралниот развој денеска во јавноста соопшти за исплатени нов фонд на финансиски сретства на сметките на земјоделците.

“Денеска Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој изврши исплата на субвенции по повеќе мерки ⬇️

⚫На сметките на 7689 лица исплатени се 84.4 милиони денари за вршење на земјоделска дејност во подрачја со ограничени можности (ПОМ).

⚫ Исплатени се 63.6 милиони денари за предадени јагниња во кланичен капацитет.

⚫ На сметките на сите живинари кои имаат пријавено заклани бројлери во кланични капацитети од мај 2019 – септември 2020 исплатени се 8.5 милиони денари.

⚫ Исплатена е поддршката за саден и семенски материјал и тоа – 39.3 милиони денари за произведен лозов и овошен саден материјал и 35.3 милиони денари за произведен сертифициран семенски материјал.

⚫ 27.2 милиони денари се исплатени за субјектите кои пријавиле дека имаат одгледани и продадени или заклани амортизирани несилки.

Со овие исплати се опфатени над 9000 апликанти со сума од 260 милиони денари. ✅

-соопшти преку социјалните мрежи директорот на АФПЗРР Никица Бачовски.

Почна аплицирањето за субвенции за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети

Од Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделието и руралниот развој ја известуваат јавноста за отварање на процесот за аплицирање од страна на земјоделците за произведени и предадени земјоделски градинарски и овошни култури во регистрирани преработувачки капацитети.

Сите земјоделци кои во период од 26 декември 2020 година до 25 декември годинава, произвеле и предале градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети, од денеска па се до 25 – ти декември ќе може да аплицираат за добивање на субвенции преку мерките 1.6 и 1.8.

Аплицирањето се врши електронски со најава на веб страната на Агенцијата www.ipardpa.gov.mk, најава во полето „директни плаќања, е – барање“.
Сите баратели во прилог на барањата, потребно е да достават и потврди издадени од регистрираниот преработувачки капацитет во кои јасно ќе бидат наведени предадените количини.

Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски информира дека:
„Право на користење на овие дополнителни директни плаќања имаат сите кои имаат остварено производство на градинарски или овошни култури и истите ги имаат предадено во регистрирани преработувачки капацитети. Висината на поддршката изнесува 3 денари по килограм произведен и предаден зеленчук или овошје за преработка“ – истакна Бачовски.

Системот е веќе во функција и може да се аплицира. Краен рок за поднесување на барањата е 25- ти декември 2021година. Сите земјоделци кои имаат проблем, или пак не знаат сами електронски да поднесат барања, за помош може да се обратат во Подрачните единици на МЗШВ. Сите баратели при поднесување на апликациите да внимаваат на точноста на наведените податоци во апликацијата. Доколку барателот увиди дека при поднесување на барањето направил некаква грешка, истото може да го повлече и во рок од 30 дена да се направи корекција.

Целокупната потребна документација може да се симне од веб страната на АФПЗРР, во делот директни плаќања, и обрасци.

Извор: АФПЗРР

АФПЗРР е најсилниот двигател на модернизацијата на земјоделските стопанства

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделието и руралниот развој Никица
Бачовски беше во посета на селото Стајковци каде се запозна со условите за работа на приватен правен субјект од областа на земјоделието кој што бил корисник на финансиска поддршка за модернизација на механизацијата на своето стопанство со набавка на нов трактор.

Притоа Никица Бачовски го соопшти бројот на грантови за набавка на нови трактори и грантови од останатите мерки.

Никица Бачовски- Директор на АФПЗРР:

“Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој е најсилниот двигател на модернизацијата на земјоделските стопанства. Со 540 грантови за набавка на нови трактори, но и сите останати мерки, Агенцијата преку програмата за рурален развој има исплатено 990 милиони денари, што претставува 85% реализација на предвидените капитални инвестиции.

Остануваме ваши партнери во модернизацијата на македонскиот аграр. “

-соопшти Бачовски од скопското село Стајковци.

Зоран Заев денеска на берба на јаболка во Преспанскиот регион

Премиерот Зоран Заев заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка ан земјоделието и руралниот развој Никица Бачовски присуствуваше на свечен почеток на берба на јаболки во Преспанскиот регион.

“На големиот христијански празник – Крстовден го одбележуваме почетокот на бербата на јаболка во преспанско.

🍎Заедно со премиерот Зоран Заев, министерот Арјанит Хоџа и градоначалникот Живко Гошаревски бевме гости на манифестацијата „Преспански Јаболкобер 2021” која традиционално се одржува веќе повеќе од 20 години.

Производството на јаболка е стратешка земјоделска гранка која како Агенција за финансиска поддршка силно ја поддржуваме. Во преспанскиот регион се доделени 125 милиони денари на околу 2000 јаболкопроизводители по основ на субвенционирање на овошни насади.

👩‍🌾👨‍🌾Истотака, со околу 12 милиони денари се субвенционира горивото за земјоделска механизација (зелена нафта) во овој регион, со што се намалуваат производствените трошоци. 🚜На сите јаболкопроизводители им посакувам успешна берба, а АФПЗРР ќе остане посветена на вашата благосостојба преку редовни и дополнителни мерки за поддршка на јаболкарите. ✅

-напиша на фејсбук директорот на АФПЗРР Никица Бачовски во оваа прилика.

Исплатени субвенциите за одгледани и заклани гоеници во регистрирани капацитети

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 152 субјекти, исплати близу 149 милион денари за субвенции.

Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека станува збор за исплата на мерката 2.13 директни плаќања за одгледании заклани гоеници во регистриран капацитет.

„ Финансиска поддршка од 950 денари, ги следува сите кои имаат одгледано и заклано гоеници од 90 до 130 килограми. Сите фармери кои одгледале и заклале гоеници над 130 килограми, на сметките добиваат 1.950 денари. Агенцијата, интензивно продолжува со обработка на апликацииите се со цел средствата кои на располагање преку Програмата за финансиска поддршка во земјоделството, брзо да се трансферираат поеднакво до сите земјоделци кои се занимаваат со растително, но и со сточарско производство “

– истакна Бачовски.

Исплатата на преостанатите мерки ќе продолжи и во следниот период кон сите апликанти кои правно законски се стекнале со право за добивање на финансиска поддршка во земјоделството.

-Извор: http://www.ipardpa.gov.mk/

Македонија ќе дисеминира знаење на Црна Гора за искористување на средства од ИПАРД и воведување на ИАКС систем

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, денеска во просториите на АФПЗРР, имаше средба со министерот за земјоделство на Република Црна Гора Александар Стијовиќ и со државната секретарка за земјоделство на Црна Гора Николина Мишниќ.

На состанокот се разговараше, како двете институции да обезбедат меѓусебна соработка и взаемно да си помагаат во насока на развој и јакнење на административната структура како и зголемена апсорпција на средствата и од националниот, но и од ЕУ Буџетот. Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, истакна дека со интензивирањето на комуникацијата на политичко и техничко ниво се отвараат и нови можности за размена на искуства и меѓусебно помагање на патот кон ЕУ и за двете земји.

„Република Северна Македонија преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руреалниот развој, веќе долго време ја реализира ИПАРД програмата. Најдобар доказ дека и институцијата и земјава имаат капацитет за нејзина успешна имлементација е целосното искористување на расположливите средства одобрени од ЕУ, преку ИПАРД 2 програмата. Потврда дека сме лидер во регионот за искористување на средствата од ИПАРД 2, пристигна и од Директоратот за земјоделство на ЕУ. Ние имаме и капацитет и желба за дисеминација на досегашното искуство и знаење на земјите од регионот кои се на почеток на патот од евроинтегративниот процес. Со задоволство, заедно со целиот мој тим, стоиме на рсполагање да ги споделиме искуствата од областа на директните плаќања, имплементцијата на ИПАРД програмата како и креирањето и користењето на ИАКС системот.“

– истакна Бачовски.

Министерот за земјоделство на Црна Гора, Стијовиќ, истакна дека добредоојдени се сите искуства и насоки се со цел успешна имплементација на ИПАРД програмата во Црна Гора, но и апсорпцијата на средствата од националниот буџет.

„Заедничкото минато, географската близина, и досегашното искуство се гарант за успешна соработка во иднина.Имаме многу што да научиме од институционалната меморија на вашите служби и се надеваме дека вашата поддршка во нашите реформи нема да изостанат.“

– истакна Стијовиќ.

Двете институции, заедно со МЗШВ во наредниот период ќе склучат и договор за соработка со што и официјално ќе почне меѓусебната соработка.

Извор: http://www.ipardpa.gov.mk/

Исплатени 230,1 милион денари за субвенции по повеќе мерки

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 4.846 субјекти, исплати 230,1 милион денари за субвенции. Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека овие исплати се за неколку мерки :

„По три денари по килограм, добиваат градинарите кои оствареното производство од пријавените површини го предале во преработувачки капацитети. Денеска, за оваа мерка на сметките на 3.310 градинари, исплативме 168,9 милиони денари . Вчера беше исплатена и финансиска поддршка за градинарите кои минатата година имаа произведена зелка во период од 5- ти април до 5 – ти мај 2020 година. Тие добиваат по 3 денари по килограм, односно, вкупно 708 лица добија финансиска поддршка од 30,4 милиони денари, кои имаа произведено пролетна зелка од почеток на април до почеток на мај лани и истаата ја имаа предадено кај регистрирани откупувачи. А средства на сметките добија и сите земјоделци кои оствареното производство на овошни култури го предале во производни капацитети. За оваа мерка исплатени се 16,7 милиони денари на 172 овоштари, односно три денари по килограм произведено и предадено овошје во преработувачки капацитети. Веќе утре на сметките на 656 мали земјоделски стопанства ќе бидат исплатени над 14 милиони денари “

– истакна Бачовски.

Исплатата на преостанатите мерки ќе продолжи. Сите кои правно законски се стекнале со право за добивање на финансиска поддршка во земјоделството и не се должници за вода, пашарина или закуп на земјоделско земјиште ќе си ги добијат срествата за мерките за кои имаат аплицирано. Земјоделците се наш партнер, нивно е да произведуваат квалитетни култури а Владата и Агенцијата ќе продолжат да креираат мерки и политики кои ќе овозможат поволни услови за развој на агро – секторот.

-Извор: http://www.ipardpa.gov.mk/

Започнува интензивна соработка на МЗШВ на Македонија со МЗШВ на Црна Гора

Денеска во работна посета на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија и Министерот Аријанит Хоџа беше неговиот црногорски колега.

Во рамки на средбата е разговарано за повеќе полиња за соработка меѓу двете министерства во наредниот период:

“На мое големо задоволство, денеска македонското Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство беше домаќин на висока делегација од Република Црна Гора, предводена од министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Црна Гора, г-дин Александар Стијовиќ.

Со министерот Стијовиќ заклучивме дека имаме многу полиња за соработка. Ќе почнеме со реализација уште денеска, преку првични работни состаноци помеѓу делегацијата на Република Црна Гора и директорите на македонските Aгенции и Управи: Агенцијата за храна и ветеринарство, Платежната агенција, Управата за водостопанство, Управата за хидрометеоролошки работи и Управата за фитосанитарна политика. Ова се четирите области во кои во следниот период ни претстои најмногу работа со цел билатерално унапредување и заеднички развој на нашите пријателски земји.”

-напиша на фејсбук во врска со средбата Министерот Хоџа.

Градоначалникот на Кавадарци повика на смирување на тензиите и разговори на сите засегнати кај него во општината

За денес во 11 часот во кабинетот на Градоначалникот на општина Кавадарци Митко Јанчев, е свикан итен состанок зза надминување на проблемите кои ескалираа во текот на вчерашниот ден пред капијата на винаријата Тиквеш во Кавадарци. Градоначалникот Јанчев кој вчера беше со лозарите кои протестираат, ги покани сите советници од регионот како и градоначалници, пратеници и министерот за земјоделство, Аријанит Хоџа или ако тој е недостапен, претставник од министерството, да дојдат денес во неговиот кабинет на средба во 11 часот.

“Жални се сликите кои ги гледам, урнатата ограда, и полицијата којашто стои пред лозарите. Апелирам сите надлежни да се појават на средбата бидејќи бербата е во тек и да не им се прави штета на земјоделците кои чесно си го заработуваат своето парче леб,”

-порача вчера Јанчев.

Претходно од винаријата Тиквеш во јавноста упатија свое соопштение во кое вината за вчерашните инциденти ја префрлија на неколкумина незадоволни производители на грозје кои според винаријата го предизвикале инцидентот и го блокирале откупот за останатите лозари.