Реализирани 84% од сретствата предвидени во Програмата за финансиска поддршка на земјоделството

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство во владата на Република Македонија Аријанит Хоџа во соопштение упатено до јавноста ги соопшти бројките на финансиската поддршка во неговиот ресор кои што до сега се реализирани како субвенции во земјоделието.

“Исплатени 255,9 милиони денари за субвенции за произведено и предадено млеко и за женски приплодни маторициДенеска, на сметките на 7.347 субјекти исплатени се 255,9 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплата на фармерите кои произведуваат и предаваат овчо, козјо и кравјо млеко. Фармерите кои произведуваат и предаваат кравјо млеко добиваат поддршка од 3.5 денари по литар, додека сите кои произведуваат козјо и овчо млеко финансиската поддршка по литар предадено млеко е 4.5 денари по литар.Со денешната транша ислатени се и средства за фармерите кои одгледуваат женски приплодни маторици. Финансиската поддршка за оваа мерка изнесува 1.000 денари по маторица и 1.100 денари по маторица за сите земјоделски стопанства кои во фармата имаат од 6 до 50 маторици.

Досега се исплатени субвенциите за лозарство, овоштарство, добиток, полјоделство, тутун, пчеларство, мали фарми, индивидуални земјоделци и други мерки.Со денешната исплата, исполнети се околу 84 % од средствата предвидени во Програмата за финансиска поддршка на земјоделството.”

-соопшти Аријанит Хоџа преку фејсбук.

За авторот на овој текст